Uiteenlopende ontwikkelingen in de commerciële vastgoedmarkt

Het tweede kwartaal van 2023 staat alweer voor de deur. Daarom blikken wij in dit artikel terug op de ontwikkelingen van Q1 2023 en geven wij een update over de huidige (rente)markt van het commercieel onroerend goed in Gouda en omstreken. Als we kijken naar de verschillende disciplines in de vastgoedsegmenten zien we zeer uiteenlopende ontwikkelingen.
 
Bedrijfsruimten
Als het gaat om bedrijfsruimte(grond) zien wij nog steeds een stabiele vraag van gebruikers hetgeen zorgt voor nog steeds doorstijgende koopprijzen. De gemiddelde huurprijzen voor bedrijfsruimte stijgen minder hard dan de koopprijzen. Wij denken dat dit veroorzaakt wordt door het relatief hoge eigen vermogen van de gebruikers/ kopers. In het gedrag van de kopers zien wij ook een verschuiving ten opzichte van een jaar geleden. Door de gestegen rente en gewijzigde regelgeving omtrent box 3 zien wij beleggers vaker afhaken en wordt de markt afhankelijker van gebruikers. Als gevolg hiervan zien wij dat het aantal zoekers afneemt. Tot slot zien wij dat kleine bedrijfsruimten steeds vaker worden opgekocht door voormalige woningbeleggers. Hetgeen weer een verdere opwaartse druk veroorzaakt op de koopprijs.
 
Kantoorruimten
Bij kantoorruimten is er nog steeds weinig vraag in zowel koop als huur. Sinds 2007 neemt de vraag naar kantoorruimten jaarlijks af. Ondanks dat er de afgelopen vijf jaar veel kantoorruimte gesloopt en getransformeerd zijn blijft er te veel aanbod ten opzichte van de vraag waardoor huurprijzen al vijftien jaar nominaal niet stijgen. Doordat de servicekosten per vierkante meter nog steeds hoog zijn (verhoogd door hoge energielasten) is er nog minder ruimte voor huurprijzen om te stijgen.
 
Tot slot zien we dat ‘Picobello kantoren’ (locatie/ opleveringsniveau) voor een hoge bezettingsgraad en hogere huurprijzen zorgen. Vaak zijn deze panden duurzaam en tamelijk nieuw. 
 
Winkelruimten
Hoewel de vraag naar winkelruimte verminderd is, is het aanbod redelijk gelijk gebleven. Grotere filiaalbedrijven zetten in op heronderhandelingen waardoor de huurprijzen flink onder druk komen te staan. Veel eigenaren hebben te maken met leegstand of verborgen leegstand (tijdelijke huurcontracten verhullen leegstand). Mocht de begane grond ook getransformeerd kunnen worden naar wonen, is dat bijna altijd het beste voor de waarde om te doen. 
 
Huurwoningen
De vraag naar huurwoningen is nog steeds groot en goed. Eigenlijk is nog moeilijk te bepalen waar de piek van vierkante meter prijzen ligt. Het aanbod van huurwoningen < 70 m2 loopt terug door het zogenoemde stapeleffect; een veel hogere en waarschijnlijk een doorstijgende rente, box 3 belastingverhoging, hogere overdrachtsbelasting, hogere onderhoudskosten, hard stijgende WOZ-waardes en het vervallen van de leegwaarderatio zijn hier voorbeelden van.
 
Door al deze negatieve invloeden op de beleggingswaarde van deze huurwoningen zijn de aanvangsrendementen van 4% naar 5,5% gestegen, een procentuele stijging van bijna 40%! Zolang de rente blijft stijgen en de onzekerheid in de financiële markten aan blijft houden verwachten wij dat de aanvangsrendementen wel eens door zouden kunnen stijgen naar 8%. Mocht dit scenario werkelijkheid worden zal de financiële onzekerheid zelfs bij Nederlandse banken tot de nodige paniek gaan leiden. Wij adviseren beleggers in huurwoningen een zeer proactief uitpondingsbeleid (uitkopen van huurders moet zelfs overwogen worden). Wellicht geldt hier de beleggingswijsheid ‘panic first, panic best’.
 
Al sinds 2002 is Abram Makelaardij actief in de vastgoedmarkt van Gouda en omstreken. Door jarenlang kennis en ervaring op te doen, kennen wij de ins & outs van de regionale vastgoedmarkt. Bij Abram willen wij niets liever dan waarde creëren met vastgoed. Dit doen wij vanuit een duurzame visie en met oog en hart voor mens, milieu en maatschappij.
 
Meer weten over de ontwikkelingen of heb je interesse in beleggen, kopen of huren van vastgoed? Wij helpen je graag verder!