Er komt een pittige tijd aan voor vastgoedbeleggers

 

Het zal u vast niet zijn ontgaan dat alles duurder is geworden. De regelgeving voor vastgoedbeleggers is volop aan het veranderen. Met ingang van 2023 zijn er verschillende maatregelen die ervoor zullen zorgen dat beleggen in vastgoed ‘duurder’ wordt. Wij hebben ze hieronder voor u op een rijtje gezet;

1. Gestegen overdrachtsbelasting 

Overdrachtsbelasting is de belasting die in Nederland wordt geheven wanneer je een onroerende zaak zoals een bedrijfspand, woning, garage of stuk grond koopt of middels een schenking krijgt. Dit geldt niet alleen voor zakelijke beleggers maar ook voor particulieren. Vanaf 2021 is het tarief voor zakelijk vastgoed al verhoogd naar 8%, maar vanaf 1 januari 2023 wordt het nogmaals verhoogd en zal men 10,4% overdrachtsbelasting gaan betalen. Dit is omgerekend een stijging van ruim 30%!

2. Gestegen rente

De rentes zijn in de periode van 1 januari 2022 tot 18 november 2022 van 2% naar 5% gestegen. Dit is een stijging van 150%! Deze percentuele stijging is zelfs vijf maal hoger dan de stijging van de overdrachtsbelasting. Het herfinancieren van vastgoed is hierdoor fors duurder worden.

3. Gestegen energie- en onderhoudskosten

Zoals iedereen inmiddels wel doorheeft zijn de energiekosten behoorlijk hoog en zullen deze naar verwachting niet snel dalen. Wel worden er steeds meer verduurzamende middelen ingezet om deze energiekosten in te perken. Echter gaat het verduurzamen van vastgoed ook gepaard met stevige kosten.

4. Stijgende belastingdruk voor box 3-beleggers

Beleggers in box 3 zullen de komende jaren nog meer belastingdruk ervaren. Het tarief zal namelijk in 2023 worden verhoogd naar 32% (31% in 2022). Ook in 2024 en 2025 zal het tarief stijgen met 1% per jaar.

Ook zijn beleggers (box 3) verplicht om belasting te betalen over de WOZ-waarde van een woning. De leegwaarderatio zorgt ervoor dat er huurbescherming voor de verhuurde woningen geldt. Hierdoor hoeft de belegger minder belasting te betalen. Het kabinet heeft, op basis van een rapport van SEO Economisch Onderzoek, besloten om de leegwaarderatio te versoberen en de percentages te verhogen. Hierdoor zullen beleggers meer inkomstenbelasting moeten betalen dan voorheen.

Onze verwachtingen

Concluderend voorzien we dat deze wijzigingen ertoe zullen leiden dat de kosten voor beleggingen aanzienlijk zullen toe nemen. Als gevolg hierop verwachten we dan ook dat er de komende vier jaar fors meer aanbod beschikbaar zal komen en de daarmee gepaard gaande prijsdalingen voor verhuurde woningen. 

Benieuwd wat dit voor u betekent of wilt u meer weten? Neem dan contact op en Maarten vertelt u graag meer!

T: 06 22 44 58 39
E: maarten@abram.nl